Spirituele symbolen en hun geschiedenis

Spirituele symbolen, welke zijn het en wat betekenen deze prachtige symbolen?

Binnen de spirituele wereld bestaan er ontzettend veel soorten spirituele symbolen te vinden en te ontdekken. Maar welke symbolen zijn er eigenlijk allemaal, welke betekenis hebben deze spirituele symbolen en wat kun jij uit deze symbolen halen? Wij hebben de belangrijkste spirituele symbolen voor je op een rijtje gezet!

Geschiedenis van spirituele symbolen

Een symbool is letterlijk vertaald een ‘beeld’, ‘ding’, ‘dier’ of ‘bloem’ dat door jarenlange traditie of afspraak een bepaalde speciale betekenis heeft. Sommige symbolen worden al sinds jaar en dag gebruikt vanwege hun spirituele betekenis. Een symbool lijkt heel erg op een logo, ook wel beeldmerk, waarbij het een bepaalde betekenis heeft of geeft. Een symbool is ooit ontstaan / verzonnen vanwege een bepaald geloof of cultuur en heeft sindsdien een spirituele betekenis:

Chakra

Chakra’s komen uit de traditionele Indiase cultuur, waar zij geloven dat alles uit energie bestaat. Het Chakra symbool bestaat uit 7 Chakra’s, deze worden gezien als de 7 energiepunten die zich in ons lichaam bevinden, die van belang zijn voor onze levenskracht. Elk van de 7 chakra’s heeft zijn eigen kleur en symbool, welke de lengte volgen van de ruggengraat, beginnen bij de basis (wortelchakra) en eindigend net boven het hoofd (kruinchakra).

Lotusbloem

De lotusbloem groeit in de diepe modder, ver weg van de zon en staat symbool voor transformatie van duisternis naar licht. In verschillende culturen wordt de lotusbloem beschouwd als een symbool van zuiverheid, verlichting, puurheid, bescherming, zelfherstel en wedergeboorte.

Hamsa hand

De hand van Fatima, de Hamsa Hand, is een oude talisman uit het Midden-Oosten, een beschermend symbool binnen alle religies. De Hamsa Hand wordt gedragen ter bescherming van het boze oog, en brengt goede gezondheid en geluk.

Ankh kruis

Eén van de meest herkenbare symbolen uit het oude Egypte is het Ankh kruis, ook wel het levenskruis genoemd. Het Ankh kruis staat dan ook voor het eeuwige leven (na de dood). Het symbool is een oude hiëroglief voor het leven of levensadem en is één van de oudste geluksbrengers en werd vaak gebruikt als talisman voor bescherming. Het teken wordt door veel goden, godinnen en farao’s gedragen op tekeningen, om aan te geven dat zij creatieve en kosmische krachten bezitten.

Infinity

Infinity, het symbool van oneindigheid. Het oneindigheidssymbool is al meer dan duizend jaar in gebruik en weergeeft het eeuwige in het universum en de kosmos eromheen. De vorm van het symbool is een liggende 8-figuur en heeft een lange boomstam. Het infinity symbool wordt gebruik om kracht uit te putten, maar heeft ook een belangrijke betekenis in geloof, spiritualiteit en religieuze overtuigingen. In de moderne symboliek is het infinity symbool vaak te zien als een slang die zijn eigen staart opeet, het oneindige.

Tree of Life

Tree of Life, in het Nederlands de levensboom, heeft een lange voorgeschiedenis, welke door veel culturen is doorkruist. De levensboom is het symbool van energetische verbondenheid, de boom heeft wortels die tot diep in de bodem reiken, en erkent deze verbondenheid met Moeder Aarde. De bladeren en takken van de Tree of Life reiken tot in de hemel, de energie die vanuit de hemel wordt gegeven zorgt voor transformatie.

Oog van Horus

Eén van de bekendste symbolen uit het oude Egypte is het Oog van Horus. Dit magische teken staat symbool voor bescherming, gezondheid en verjonging te geven aan degene die het draagt. In het oude Egypte werd het Oog van Horus gebruikt als amulet, door zijn beschermende krachten.

Maan

Het maan symbool heeft veel verschillende betekenissen. Voor veel mensen wordt de maan gezien als het tegenovergestelde van de zon, om de wereld in balans te brengen. In de westerse en Chinese cultuur staat het maan-symbool voor vrouwelijke energie, terwijl Afrikaanse, Japanse en Oceanische culturen de maan zien als een mannelijk symbool.

Ohm

Het Ohm symbool vindt zijn oorsprong in het Hindoeïsme en is één van de belangrijkste symbolen uit het Sanskriet. Het Ohm (AUM) teken is een sierlijk symbool, een mystieke en heilige lettergreep die je laat ervaren hoe krachtig de kosmos is. Het Ohm-teken symboliseert de drie stadia van het bestaan, namelijk geboorte, leven en de dood. 

Mandala

Mandala, een symbool wat letterlijk ‘cirkel’ betekent. Cirkels hebben een zeer krachtige betekenis in veel religies en tradities, vooral in het Hindoeïsme en Boeddhisme. Mandala’s worden gebruikt om symbolische relaties te vormen tussen het universum en de geest. De Mandala wordt ook wel gezien als het symbool van de creativiteit.

Zon

De Zon geeft ons energie, kracht en invloed en staat ook wel bekend als het symbool van leven. Het zon symbool heeft een sterke betekenis en staat voor het middelpunt van het universum. De zon laat ons helderder zijn en laat ons stralen, net als de zon.

Ster

Het Ster symbool belichaamt de notie van spirituele openbaring in een ieder van ons. Vaak wordt de Ster beschouwd als een symbool van waarheid, geest en hoop. Een licht dat schijnt in de duisternis, welke het conflict vertegenwoordigt van het onverklaarbare.

Boeddha

Boeddha is één van de oudste symbolen uit het Boeddhisme en wordt overal ter wereld herkend als het symbool van deze religieuze stroming. De lachende Boeddha brengt geluk, tevredenheid en overvloed in iemands leven.

Hexagram

De Hexagram is een zespuntig symbool, die bestaat uit twee in elkaar geschoven driehoeken. Het symbool staat onder andere voor de tegenstelling tussen man en vuur (punt naar boven) en vrouw en water (punt naar beneden). De meest bekende hexagrammen zijn de Davidster, uit de vlag van Israël en de Salomonszegel, de zegel van Koning Salomo, die zou helpen bij bezweringen.

Scarabee

De Scarabee, ofwel de heilige kever uit het Oude Egypte. Het Scarabee symbool staat voor het ‘tot leven komen’, maar draagt ook de betekenis ‘spiritueel’. In het symbool is te zien hoe een kever een bolletje mest voor zich uitrolt, waarin de Scarabee zijn eitjes legt. Volgens de Oude Egyptenaren ontstonden de kevers uit deze mest, wat nieuw leven, onsterfelijkheid, voortplanting, vernieuwing en wijsheid symboliseert.

Zandloper

Het Zandloper symbool staat voor het menselijk leven en het kortstondige leven van de mensheid. Het symbool van de Zandloper staat voor het voorbijvliegen van het leven, goed en kwaad, dag en nacht. Hoewel het lijkt alsof de Zandloper voor sterfelijkheid staat, is het tegendeel waar. De Zandloper staat namelijk voor wederopstanding en eeuwig leven, reden genoeg dus om de Zandloper om te keren wanneer deze is uitgeteld.

Ying / Yang

Het Ying & Yang teken staat ook wel bekend als Tai Chi symbool en kenmerkt zich door een cirkel met daarin twee helften, gesplitst via een S-vormige lijn. De witte helft heeft een zwarte stip, de zwarte helft een witte stip. Beide punten staan precies in het midden van hun eigen helft. Het Ying Yang symbool staat voor harmonie en balans.

Spirituele symbolen als basis voor onze posters

Symbolen en de betekenis hiervan zijn een belangrijke leidraad in de ontwerpen van onze eigen ontworpen, handgemaakte, spirituele posters. Ieder symbool heeft zijn of haar eigen betekenis, net als onze posters unieke, magische en betekenisvolle decoraties zijn voor in jouw woning!