De maanfasen en hun betekenis

De maan verandert iedere avond / nacht van vorm, maar toch is de vorm van de maan altijd hetzelfde. Hoe komt het dat de maan er altijd anders uitziet? Wat betekenen de verschillende vormen van de maan? In deze blog lees je alles over de maan en de maanfasen.

Waarom verandert de maan?

Hoewel het lijkt alsof de maan verandert, is dit natuurlijk niet zo. De maan zelf geeft geen licht en is altijd donker. Toch zien we de maan – of delen van de maan – licht geven / schijnen. Hoe kan dat dan?

Wat er in werkelijkheid gebeurt, is dat de maan het licht van de zon weerkaatst. In 29,5 dag(en) draait de maan om de aarde heen, waardoor iedere dag / nacht een ander deel van de maan belicht wordt. Hierdoor lijkt het alsof de maand iedere dag / nacht een andere vorm heeft. In werkelijkheid is de maan altijd rond, alleen zien wij enkel het deel wat we vanaf de aarde kunnen zien, waar de zon op schijnt.

Vier verschillende maanfasen

Hoewel de maan dus iedere dag / nacht een andere vorm heeft, kennen wij 4 maanfasen:

  • Nieuwe maan
  • Eerste kwartier (wassende maan)
  • Volle maan
  • Laatste kwartier (afnemende maan)

Nieuwe maan

De nieuwe maan is alleen zichtbaar als je heel goed kijkt. Bij de nieuwe maan zien we namelijk alleen het deel van de maan dat niet door de zon wordt beschenen, en is daarom een donkere ‘bol’.

Eerste kwartier en laatste kwartier

Bij het eerste- en laatste kwartier zien we een kleine maansikkel dat zichtbaar is door de lichtval van de zon op de maan.

Volle maan

Bij de volle maan zien wij het hele stuk maan dat door de zon wordt beschenen.

De invloed van de maan

Maanstanden hebben veel invloed op het leven op aarde, onze emoties en hoe wij ons lichamelijk voelen. De natuurlijke cyclus van de maan wordt ook wel vergeleken met de vrouwelijke menstruatiecyclus en staat voor: opbouw, groei, volle bloei, afbouwen en loslaten.

Invloed van de maan op de aarde

De maan trekt aan de aarde, waar grote krachten bij komen kijken. De krachten van de maan zijn waarneembaar op plekken waar de maan het dichts bij de aarde staat, hoe dichter bij de aarde, hoe groter de krachten van de maan. Op de plekken waarbij de maan dichtbij de aarde staat zijn bijvoorbeeld hogere waterstanden zichtbaar, zo zorgt de kracht van de maan voor eb en vloed op zee en heeft de kracht van de maan invloed op het sap dat stroomt door planten en bomen.

Invloed van de maan op de mens

Niet alleen heeft de maan invloed op de aarde, maar de maan heeft ook veel invloed op ons, de mens. Wij mensen bestaan voor ongeveer 70% uit water, dus als de kracht van de maan invloed heeft op de aarde, dan ook zeker op ons als mens. De kracht van de maan heeft onder andere effect op onze emoties, energie en slaap. Op het moment dat het volle maan is hebben we hier het meeste last van.

Bij volle maan ontstaat bij veel mensen onrust, waardoor we slechter (soms niet) in slaap kunnen vallen, behoorlijk intens kunnen dromen of zelfs gaan slaapwandelen. Ook kunnen bloedingen heftiger zijn, waardoor in ziekenhuizen ook vaak wordt gekozen om ingrijpende operaties niet bij volle maan te doen, tenzij het natuurlijk echt niet anders kan.

De maan is dus veel meer dan alleen een mooi verschijnsel in de donkere nacht!